hits

EN DAG I BERLIN

10.8.

Etter å ha sjekka inn, dro vi ut på byen, Berlin. Vi hadde som første mål, Berlinmuren.

Opprinnelig var den ganske lang, 45,1 km,fysisk sperre av betong, piggtråd og elektriske gjerder satt opp av de østtyske myndighetene i DDR fra 13. august 1961 og den skilte Vest-Berlin fra Øst-Berlin og resten av DDR. Formålet med muren var offisielt å beskytte DDRs innbyggere mot fascisme (østblokklandene mente at de kapitalistiske NATO-landene, og i særdeleshet Vest-Tyskland, var fascistiske). Den virkelige årsaken for byggingen av muren var å forhindre at befolkningen flyktet til Vesten. Muren falt 9. november 1989, under den demokratiske revolusjonen mot diktaturet i DDR, og det er få spor igjen etter den. Kun enkelte plasser er det tegn etter den, den dag idag.

Vi oppsøkte de minnesmerkene som er satt opp etter muren. Alvorlige og virkningsfulle monumenter. Vi kunne høre beretninger om flukt, se fluktruter og se bilder fra hendelser.

Det er vanskelig å sette seg inn i forholdene under tiden med muren, men minnemonumentene gjorde inntrykk.

Den ene muren er gjort synlig med sånne stenger et langt stykke.

Muren var ikke bare en mur. Det var murer på begge sider av en sikkerhetssone. I denne sikkerhetssonen ble flere drept etter fluktforsøk.

Under sikkerhetssonen ble det gravd flere flukttunneller, fra øst til vest.

I sikkerhetssonene stod det flere vakttårn. Dette monumentet er et symbol for vakttårnene.

Her er en modell over området rundt, da muren var et faktum.

Flere steder kan man se biter av den opprinnelige muren.

Etter murens fall ble mange gjenforent........

Alter fra die Verschönungskirche som ble oppbygd etter murens fall.

Vi ville følge «Unter den Linden» fram til Brandenburger tor, men den var full av gravearbeider, så vi kom nesten helt fram til toren før vi fikk øye på den på skikkelig vis.

Det var et yrende liv på plassen rundt den, spesielt ulike farkoster som frambød sine tjenester.

Denne farkosten blir drevet fram av fire personer som trør i hver sine retninger.....

Sulten kommer, om en vil eller ikke. Her har vi kommet inn i et bakeri som reklamerer for glutenfrie varer. Gleden er stor, og skuffelsen desto større, når vi får vite at man må bestille varer flere dager i forveien......😩😩

Her et mine venner utafor en restaurant som serverer alt glutenfritt, unntatt brød...

På elva er det stadig trafikk av elvebåter med turister i.....

Når vi kommer tilbake til stellplatzen, er vi ganske gåen alle mann......Skritttelleten viser nesten 19000 skritt, noe som sjelden er tilfelle.....

Vi er fornøyd med både innsatsen og opplevelsene.

2 kommentarer

Oddvar

18.08.2018 kl.09:24

Hei!

Artig å følge dere på ferietur, vi har også vært i Berlin, flott by. Hils de andre så mye, god tur videre.

Oddvar

jegerfritilhva

18.08.2018 kl.09:54

Oddvar: Ja, vi svingte innom Berlin. Fikk ikke sett så mye på en dag, men det var ikke meningen heller. Veien sørover er lang, og vi kjører litt nesten hver dag.

Skriv en ny kommentar

jegerfritilhva

jegerfritilhva

71, Hemnes

Jeg er AFP-pensjonist. Gift, tre barn og tre barnebarn, alle gutter. Har vært lærer i 42 år, og har jobbet med alt fra barnehage til 10. klasse, til og med den gamle realskolen var jeg innom som lærer. Jeg begynte å blogge da flere av mine venner, og kolleger spurte hva jeg fikk dagene til å gå med. jeg skriver litt om hva jeg gjør, og litt om ting som dukker opp i hverdagen. Jeg spiller tromme i et paradekorps, leser bøker, skriver i et tidsskrift, har hage som jeg liker å jobbe i. Jeg er opptatt av å holde kroppen i passe form, går mye tur,driver med yoga. Bobil er også en del av mitt liv, en interresse jeg deler med min mann.Vi reiser en del både i inn og utland med den. Håper å kunne kommunisere med dere lesere gjennom kommentarer på det jeg skriver....

Kategorier

Arkiv