Hvordan få fyr i ovnen/peisen?

Jeg leste på en blogg at et par var uenige om hvordan man skal fyre opp i ovnen/peisen. Vet ikke hvem som mente hva, men jeg har alltid hatt en formening om at tennbriketter eller "kunstige" opptenningsstartere var juks ;-) Jeg bruker den gamle metoden med avispapir o.l., småved eller never og fyrer opp ved hjelp av det. Mange unge i dag greier ikke å få fyr uten "kunstige" hjelpemidler; skjønner ikke at det skal være så vanskelig....

Nå har vi imidlertid fått oss en boks med "firestarters" ( noe stearin i små plastposer). Det er for det meste ikke jeg som bruker det.......... På min Oslotur fikk jeg overrakt noe jeg hadde bestilt hos en slektning av meg. Hun har sett på disse boksene som står ved mange ovner/peiser, og har designet en egen skjuler for dem. Dekorativ og fin er den også. Gubben fikk den i bygave da jeg kom heim i dag. (Han trodde det var en lue....hi,hi)Slik ser den ut.  det er en flott julegave til de som har ALT, men sikkert ikke en sånn! Hun som lager dem sier hun har fått bestillinger fra "sør og nord", - er blitt skikkelig in.

Hvis du kikker her vil du finne den blant mye annet:  http://epla.no/shops/strikkebia/

12 kommentarer

photosinfocus

29.nov.2011 kl.22:03

hahah... litt komisisk men det er faktsik slik som du sier! mange som ikke klarer å få fyr uten tenbrikketer! stortsett bruker jeg også bark, avispapir og slikt! haha lue! men den var utrolig flott er den strikket i ull og tovet?? :-D eller er den laget i noe ¨hardt¨?

fruensvilje

29.nov.2011 kl.22:14

no kan jeg fyre både med og uten tennbriketter,alikavel fforetrekker jeg tennbriketter til oppfyring,aviser og annet papir lager altfor mye aske

venkesstrikk

29.nov.2011 kl.22:17

Praktiske de der tennbrikkeskjulerne. Jeg bruker stort sett avispapir. Funker bra det :-)

solkro

29.nov.2011 kl.22:39

Joda vi klarer å fyre uten juks men jeg foretrekker også lite papir pga aske:)) men den skjuleren likte jeg veldig godt for de er jo ikke akkurat fine disse boksene:)

Berit

29.nov.2011 kl.22:40

Du Astrid,du Astrid :-)) Du får d til ! :-))

jegerfritilhva

29.nov.2011 kl.23:33

photosinfocus: Vet ikke om jeg skal røpe "oppskrifta", men det er tre "operasjoner" før den er ferdig, og den er myk :-))

Tove

30.nov.2011 kl.07:25

Slipper heldigvis dette problemet her jeg. Men husket jeg styret fælt i det gamle huset.

I gode og onde dager!

30.nov.2011 kl.08:23

Her slipper vi å fyre...

vestlandsfrue

30.nov.2011 kl.15:42

Ungdommen sitter heller og fryser istedet for å lære seg å fyre i ovnen. De kan ikke og vil jo ikke lære før de må, og det er når de flytter for seg selv....

Jeg er litt irritert over late ungdommer for tiden, egentlig mye frustrert også. Må holde ut noen måneder til...........grrrrrrrrrrrrrrrrr!

jegerfritilhva

30.nov.2011 kl.16:43

vestlandsfrue: Eller de setter på alle elektriskovnene på fullt..... Kjenner til det............

30.nov.2011 kl.22:21

Hei. Oppfyring med briketter har egentlig ikke noe med kunskap om hvordan få fyr i en peis å gjøre. Briketter har en mye renere ild, og soter ikke på pipeveggen i startfasen. Papir og aviser soter! Og disse partiklene fester seg på en kald pipevegg. Over tid så vil faren for pipebrann bli stor.Derfor lever du tryggere om du bruker briketter! Har du lagt merke til brannstatistikken over flere år? der vil du se at det er ferre pipebranner nå, i motsetning til bare noen få år tilbake.Så ikke fnys av ungdommen når de fyrer opp peisen på en enkel og ren måte.

Jeg liker bloggen din.

jegerfritilhva

30.nov.2011 kl.23:15

Anonym: Hvis det er sånn ungdommen tenker på så er det greit, men jeg tror ikke det ;-)))) Fint at du liker bloggen min.

Skriv en ny kommentar

jegerfritilhva

jegerfritilhva

64, Hemnes

Jeg er AFP-pensjonist. Gift, tre barn og tre barnebarn, alle gutter. Har vært lærer i 42 år, og har jobbet med alt fra barnehage til 10. klasse, til og med den gamle realskolen var jeg innom som lærer. Jeg begynte å blogge da flere av mine venner, og kolleger spurte hva jeg fikk dagene til å gå med. jeg skriver litt om hva jeg gjør, og litt om ting som dukker opp i hverdagen. Jeg spiller tromme i et paradekorps, leser bøker, skriver i et tidsskrift, har hage som jeg liker å jobbe i. Jeg er opptatt av å holde kroppen i passe form, går mye tur,driver med yoga. Bobil er også en del av mitt liv, en interresse jeg deler med min mann.Vi reiser en del både i inn og utland med den. Håper å kunne kommunisere med dere lesere gjennom kommentarer på det jeg skriver.

Kategorier

Arkiv

hits